Valmimas on “Eesti disainibüroode kataloog 2011”

11. jaanuar, 2011

altNädala pärast näeb ilmavalgust esimene Design Excellence Estonia liikmete kataloog. Soliidselt mustade kaante vahele on koondatud 22 Eesti disainibüroo edulood erinevatest disainivaldkondadest alates graafilisest disainist ja brändingust strateegilise tootedisaini ning rõivaste kujundamiseni.
Eelkõige ettevõtjale suunatud kataloog annab ülevaate Eesti disainibüroode pakutavatest teenustest ja töökogemustest. Eesti Disainikeskuse töötajad Miina Saarna ja Sirli Nõmm intervjueerisid disainibüroode meeskondi ning kaardistasid Eesti disaini hetkeolukorra, oskused ja võimalused. Kataloogi koostamise meetod erines tavapärasest ülevaatekataloogist – kirja ei pandud mitte pelgalt eduka toote või teenuse sünnilugu, vaid disaineritele antud lähteülesanne, kontseptsioon ja strateegia ning realiseerimise mõju ja tulemused. Nii mõnelegi disainerile oli oma loometöö tulemuste analüüsimine ja hindamine uudne ja silmiavav tegevus, mis pani oma tööd ka tootja ja tellija seisukohalt kriitilise pilguga üle vaatama.

Eesti, inglise, vene ja soome keeles ilmuv kataloog on esimene põhjalikum ülevaade Eesti disainerite viimaste aegade edukamatest projektidest. Tsiteerides kataloogi avasõnas majandus- ja kommunikatsiooniministrit Juhan Partsi, “tutvustab käesolev trükis Eesti disainisektori arengut ja taset perioodil, mil disaini kasutamisel on majanduse arengus väga oluline roll.”

Kataloogiga pannakse alus järjepidevale traditsioonile, mille kaudu tutvustada ja turustada Eesti disainerite oskusi ja võimalusi nii Eesti kui ka välismaistele ettevõtjatele. Järgmine, juba uute edulugudega kataloog on plaanis välja anda 2011. aasta lõpul.

Eestikeelset 2011. aasta kataloogi esitletakse esmakordselt Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja Eesti Disainikeskuse ühisel infopäeval 19. jaanuaril.
Lisainformatsiooni infopäeva kohta leiad siit.

Võõrkeelsete trükiste tutvustamiseks ja disainerite ja ettevõtjate kokkuviimiseks korraldatakse kontaktüritusi erinevates sihtturgude linnades, esimene neist leiab aset 16. veebruaril Helsingis.

Kataloogi väljaandmist on kaasrahastatud Euroopa Regionaalarengu Fondist EAS Loomemajanduse tugistruktuuride toetamise programmi vahendusel.