Edukas Rootsi loov toiduettevõtlus

12. oktoober, 2010
 

altRootslaste sihid on selged ja ambitsioonikad – Rootsist peab saama Euroopa parima toiduga maa. Eestis ei kuulu toiduettevõtlus küll loomemajanduse hulka, seega vaatame täna rootslasi kui loovalt edukaid eeskujusid. Hea ja kvaliteetne toit on ju iga riigi visiitkaart!

Rootsi põllumajandusminister Eskil Erlandsson on veendunud, et elav ja pidevalt arenev toidutööstus loob lähiajal 10 000 uut töökohta ning toiduainete eksport kahekordistub. Kultuuripärand, väärtuslik looduskeskkond, ainulaadsed toorained ja rahvusvaheliselt edukad kokad sillutavad Rootsi teed kulinaariamaastiku tipu poole ja turistide südameisse. „Huvi hea toidu vastu kasvab. Aina rohkem huvi tunnevad huvi selle vastu, kust toit pärineb,“ selgitab minister Erlandsson. „Me arvame, et toit koos turismiga loovad palju uusi töökohti, eriti maapiirkondades.“

Tähtsaim loov ja ettevõtlik talunik

Rootsi põllumajandusministeerium on eesmärgi saavutamiseks väed ühendanud turismiameti Visit Sweden’iga ja Ekspordinõukoguga. Kuid kõige tähtsam on loov ja ettevõtlik talunik, toonitab Erlandsson. Ilma talunikuta kukub kaardimajake kokku.

Ametiasutusi toetab ettevõtmises ekspertnõukogu, kuhu kuuluvad oma ala tipud ja kuulsused – näiteks Rootsi hinnatuimaks kokaks peetav Mathias Dahlgren.

Kannustamaks ka kohalikke omavalitsusi enam toidumaailmale tähelepanu pöörama, annab Rootsi põllumajandusministeerium sellest aastast alates välja toidupealinna auhinda. Sellel aastal võitis tiitli Östersund oma silmapaistvalt innuka ja loova suhtumisega toiduettevõtlusse. Teise koha pälvis Gotland ja kolmanda Kristianstad.

Uus Põhjala Toit

Toidukultuuris ja –tööstuses peituvate avastamata võimalustega tegelevad Põhjamaade valitsused ka üheskoos Põhjamaade Ministrite Nõukogu kaudu juba aastast 2006, kui käivitus programm Uus Põhjala Toit. Uus Põhjala Toit ühendab tervikuks identiteedi, gastronoomia, ettevõtluse, turismi, disaini ja piirkondliku koostöö. Uus Põhjala Toit puudutab igat inimest – poliitikut, ametnikku, ettevõtjat, kultuuritegelast, teadlast, töölist, pereema/-isa ja last. See rikastab toidulauda, parendab elukvaliteeti, loob uusi töökohti ja ideid. Ühesõnaga tõstab heaolu.
Vaata lisa programmi kohta siit

Konverents „Innustatuna kohalikust maitsest

21. oktoobril toimub Tallinnas Sadama turu hoones konverents „Innustatuna kohalikust maitsest“. Konverentsil kuuleb, kuidas Põhjamaad on seni toidukultuuri ja –tööstust uurinud, arendanud ja millised on tulevikuplaanid. Üritus on pühendatud kohaliku tooraine kasutamisele toidulaual. Teiste seas astub ülesse Taani tunnustatud peakokk Bo Bech, kes on Eesti restorani Platz peakoka Veiko Treumanni väitel viimase aja Põhjamaade üks originaalsemaid ja karismaatilisemaid toiduloojaid.

Konverentsi korraldavad Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Eesti Peakokkade Ühendus ja Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon. Üritusele on oodatud kõiki hea toidu ja joogi austajaid Eestist, teistest Balti riikidest ja Põhjalast.
Kutse konverentsile