Seminar “Kuidas müüa kunsti?” 27.01.2012

15. jaanuar, 2012

Loov Eesti korraldas 27. Jaanuaril Tallinnas Kamahouses seminari „Kuidas müüa kunsti?“.  Seminari külastas enam kui 60 galeristi, kunstnikku ja kunstitudengit.

Seminari eesmärk oli eelkõige  suurendada teadlikkust loomemajandusest ja selle võimalustest galeriide majandamisel ning galeristi, kui manageri rolli suurendamisest koostöös kunstnikuga.

Georg Poslawski ettekanne “Kunstiturg – uue tarbimisühiskonna tähtis element” keskendus  erinevatele kunsti müügi võimalustele nagu oksjonid , messid ja internetikanalid.  Räägiti kunstiturust rahvusvahelises mõõtmes ning uutest trendidest kunsti tarbimises ning turundamises.

Helsingis asuva ArtShortCut`i asutaja ja juht Kira Sjöberg on tegev mitmes valdkonnas- täna on ta õppejõud, produtsent, turundaja ja kuraator. ArtShortCut on katusorganisatsioon, mis koondab enda alla visuaalse kunsti, videokunsti jms.  ArtShortCut läheneb kunstile uuenduslikult, lähenedes kunstile B2B võtmes. „Me ei soovinud olla galerii ning võistelda olemasolevate juba hästi toimivate galeriidega. Võti on tihedas koostöös kunstnikega ning olles Business-to-business ettevõtmine, suudame tuua kunsti ka nn. tavainimesele lähemale,“ rääkis Sjöberg.

Case-study vormis rääkis kunsti müügist juba rahvusvahelise haardega galerist Olga Temnikova. „Tuleb olla aktiivne, suhelda ning pidevalt uusi kontakte luua. Kunstiturg on väga indiviidipõhine ning isiklik kontakt on äärmiselt oluline,“ räägis ta kunsti müügist rahvusvahelisel tasandil. „Mina soovin teada, kuhu ja kelle vadusse valitud teos jõuab. Eesti kunsti koht ei olegi võibolla igal pool,“ lisas Temnikova.

Kunstikoguja Armin Kõomägi arvates on kunsti kogumine eelkõige missioon kuid mingil määral ka sõltuvus. „On märksa arukamaid viise raha tegemiseks, kui kaasaegset kunsti koguda,“ viitab ta ettevõtmise taustale. „Kunsti kogumise ja haldamisega kaasnevad alati ka kulud ning ebaõiglane on seda hoida vaatajate eest varjatult,“ lisab Kõomägi, kes panub täna avalikele asutustele võimalust tasuta valikut kunstiteoseid laenutada.

Kaasaegse kunsti propageerimisest rääkis värvikalt ka Litograafiakeskuse juht Jaak Visnap, kelle eestvedamisel on välja antud juba neli numbrit ajalehte „Minu esimene kunstikogu“, mis tutvustab igas numbris ühte Eesti elavat kunstnikku. „Arvan, et kunstnikud peaksid ka ise olema julgemad ja aktiivsemad, panustama enam proaktiivsusele,“ rõhutas Visnap. „Inimesed tahavad näha rõõmsat ja elujõulist autorit

Kunstiseminar toimus koostöös Põhjamaade Ministrite Nõukoguga Eestis.Seminari korraldamist toetas EAS Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.Partnerid: Kultuuriministeerium, Temnikova&Kasela Galerii, Vaal Galerii, Haus Galerii.

Loe ja vaata:

Olga Temnikova Terevisioonis

Kira Sjöbergi ettekanne

Armin Kõomägi: Kunst peab olema näha!

Piia Ausman: Kas kunst on olemas või olematu?

Intervjuu Armin Kõomägiga Arteris 28.01.2012

Vaata valikut Armin Kõomägi kustikogust siit: http://kunstikogu.eu/

http://artshortcut.com/

Ajaleheseeria Minu Esimene Kunstikogu:Peeter AllikMaarit MurkaLaurentsius,Jaan Toomik

Georg Poslawski “Kunstiturg” 27.02.2012