Ungari filmipäevad Tartus

16. aprill, 2012

17.–19. aprillini toimuvad Tartu Loomemajanduskeskuse äsja avatud hoones Kalevi 17 järjekorras üheksandad Ungari filmipäevad, mis tutvustavad ungari uuemat filmikunsti. Sel aastal on filmipäevade tähelepanu keskpunktis ungari kirjandusteoste ekraniseeringud, näha saab nii klassika kui ka uue kirjanduse adaptatsioone, sh eesti keeldegi tõlgitud Zsigmond Móriczi romaani „Sugulased” ja Attila Bartisi romaani „Rahu” filmiversioone. Samuti leiab kavast eelmiste filmipäevade külaliste Ferenc Töröki ja Szabolcs Hajdu uued filmid ja viimaste aastate lühifilmide paremiku.


Kolmapäevane programm läheb üle filmiööks, mil linastub kolm Ungaris äärmiselt populaarset filmi, mis on andnud ungarlaste igapäevakeelde tuntava hulga väljendeid. Filmipäevad lõppevad neljapäeva õhtul Ungari rahvamuusikaansambli Csürrentő kontserdi ja tantsutoaga, millega tähistatakse Ungari tantsutubade liikumise 40. aastapäeva.

Programm algab igal päeval kell 18.00, kõik filmid on ingliskeelsete subtiitritega. Samuti saab kohapeal osta ungari sööke, jooke ja kirjandusteoseid.

21. aprillil toimub aga Teatri Kodus (Lutsu 2) teistkordselt Ungari lastefilmipäev, mille käigus näeb ungari tuntumaid animafilme. Lastefilmipäev algab kell 11.00 ja lastefilmid on eestikeelse sünkroontõlkega. Päeva lõpetab ungari tantsutuba väikestele ja suurtele.

Ungari Kino korraldajad on Ungari Kultuuriselts ja HEEMP Eesti-Ungari Kultuuriselts, filmipäevi toetavad Ungari suursaatkond, Ungari Instituut, Ungari Filmiliit, Katapult Film, MTVA, Budapesti Teatri- ja Filmikunsti Ülikool, Digibox, Zeneker Kiadó, Dekaart Sisemeedia, Eesti Kultuurkapital, Tartu Kultuurkapital, Budampex.

Täpsemalt programmist filmipäevade kodulehelt aadressil www.ungarikino.org.