Douglas Clark: Näen suurt potentsiaali Eesti loomemajanduse ekspordil Suurbritanniasse

03. aprill, 2013

douglas clark photoPaljude loome- ja tehnoloogiavaldkonna ettevõtete jaoks jääb koduturg väikseks, mis muudab uutele turgudele sisenemise hädavajalikuks. Tihtipeale on õige sihtturu valik ning sinna sisenemine äärmiselt keeruline ettevõtmine. Rääkisme Douglas Clarkiga, kelle ettevõtmine Location Connections aitabki ettevõtetel uute turgude hõivamisel õigeid otsuseid teha ning tegevus uues asukohas käivitada.

 

“Aitame ettevõtetel ennast uuel turul sisse seada ning oma äri laiendada, mis maandab tugevalt võimalikke riske ning tõstab ka müügikäivet,” räägib Douglas oma kahtlemata mitmekülgsest tööst. “ Meie ettevõte on väga väike, kuid teenustevalik on tegelikult väga lai ja spetsiifiline, näiteks toestame turu-uuringuid, leiame rahastusvõimalusi, äriks sobilikke asukohti, kinnisvaralahendusi ning aitame ettevõttel struktuurseid muutusi ellu viia ning sobivat personali leida.” Locations Connectionsi koduturg on Suurbritannia, kuid partnerite abiga kaetakse Saksamaa, Prantsusmaa ning Hispaania.

Kuid milline seos on Locations Connections’íl Eestiga? “Eestiga saime tuttavaks juba 2002. aastal, kui tegime koostööd EASi välisesindustega. Sellest ajast oleme jälginud Eesti majanduse arengut ning tunnustame kõrgelt teie IT-alast edu ning loovat talenti. Näen suurt potentsiaali nende oskuste ekspordil Suurbritanniasse. Põhjamaade ettevõtted on kogenud, et London on tegelikult uks mujale maailma,” räägib Douglas ekspordipotentsiaalist.

“Põhjamaade edukate IT-ettevõtete koostöös oleme näinud tavapärast liikumist naaberriikidesse, seejärel Suurbritanniasse ning edasi juba USAsse ning teistele suurematele turgudele. Loomulikult liiguvad IT-ettevõtted ka otse Silocon Valleysse, kuid finantseerimise ning ettevõtte müügi aspektist on Suurbritannias tegutseva ettevõttega oluliselt lihtsam,” tõi Douglas välja ettevõtete tavapärase eksporditrajektoori.

Eestis on loomemajanduse osakaal küllaltki suur ning valdkonnas tegutsevatel ettevõtetel on potentsiaali. “Kasvõi Londonis on loomeettevõtete kliendibaas väga suur ning lihtsam on leida partnereid ning investoreid. Suurbritannia turule pakuksid lisandväärtust ettevõtted, mis tegutsevad näiteks reklaami, digitaalse meedia, filmi ja televisiooni, muusika, arhitektuuri, disaini või moevaldkonnas,” hindab Douglas.

Mehe sõnul on loomeettevõtete kasv teistele turgudele alati komplitseeritum loomingu unikaalsuse ning äri tehnilise organiseerimise aspektist. “Tänased tehnoloogiad ning platvormid võimaldavad ka distantsilt palju korda saata ning võimaldavad kiiret infovahetust, sisuhaldust ja kasvõi ülekandeid,” ei pea Douglas üle mitme riigi tegutsemist liialt keeruliseks.

Locations Connections teeb ka vastupidisel suunal tööd. “Tutvustasime hiljuti ühele Suurbritannia tarkvarafirmale Eesti ärivõimalusi ning on üsna tõenäline, et nad plaanivad oma peakorteri just Eestisse kolida. Neile imponeerisid väga teie IT-oskused, madalad maksud ning ärikultuuri lihtsus,” rääkis Douglas.