Eesti loomemajandus, naabritele huvipakkuv case study

08. aprill, 2013

Einar Örn Benediktsson Aprillikuu esimesel nädalal oli Loov Eestil võimalus võõrustada projektipartnereid Peterburist Põhjamaade ja Loode-Venemaa loomemajandusalase projekti “Development of financing and legislation in the creative industries sector of the Northern dimension area” raames.

 

Projekti, mille liiderpartner on Kultuuriliste Porgrammide Instituut Peterburist, peamiseks eesmärgiks oli piirkonnas tegutsevate loomemajanduse valdkonna esindajate teadlikkuse tõstmine ja uue info omandamine seminaridel, õppevisiitidel ja konverentsidel.

Tallinnas viibimise ajal toimusid õppevisiidid Tallinna Loomeinkubaatorisse, Eesti Disaini Majja, Telliskivi Loomelinnakusse ja Lennusadamasse. Delegatsiooni liikmed hindasid väga kõrgelt Eesti edusamme loomemajanduse arendamisel ning leidsid hulgaliselt kasulikku infot ja erinevaid mudeleid, mida tasuks proovida.

Teisel päeval toimus projekti raames ühisseminar loomemajanduse rahastamise teemal  “Financing the creatives: investment or grant?”.  Seminaril astusid üles välisesinejad Reykjavikist, Oslost ja Kopenhaagenist, samuti oli meil suurepärane võimalus tutvustada Eesti edukalt käivitunud “Hooandja” portaali ning EstBAN (Estonian Business Angeles Network) põhimõtteid. Eesti loomemajandusest eile ja täna andis kokkuvõtliku ülevaate Kultuuriministeeriumi asekantsler Ragnar Siil.

Sverre Miøen, Norra Kuninglikust Kultuuriministeeriumist avaldas, et parasjagu valmistatakse ette strateegilist plaani loomemajanduse arendamiseks järgmisel kümnendil, mida tasub kindlasti teadmiseks võtta.

Islandi õppetunnid 2008. aasta panganduskrahhi järgselt on soodustanud loomevaldkonna arengut ning 2011. aastal avalikustatud majandusliku mõju uuringu tulemused näitasid, et ollakse õigel suunal.  “Loomemajadus on üks olulisemaid majandusvaldkondi ning konkureerib täna alumiinumitööstusega kasumlikuma valdkonna tiitlile,” jagas Einar Örn Benediktsson, muusik ja poliitikReykjaviki Linnavalitsusest.

Islandlaste loomemajanduse majandusliku mõju hindamisele vastukaaluks tutvustas Jorma Sarv, Kultuuriministeeriumi arendusosakonna juhataja, ministeeriumi tellimusel 2011 aastal läbiviidud kultuuri- ja spordisündmuste majandusliku mõju uuringu tulemusi.  “Selle uuringu tulemused kinnitavad, et positiivne mõju nii kohalikule ettevõtlusele, kui ka kogu piirkonnale on meiegi riigis märkimisväärne,” rõhutas Jorma.

Loomemajanduse koostööprojektist European Creative Industries Alliance (ECIA) rääkis Rasmus Wiinstedt Tscherning, CKO tegevjuht ja ECIA juhatuse esimees Taanist.

Meie oma äriinglite koostöövõrgustik pakkus meie külalistele väga elavat huvi. Ivar Siimar (EstBAN) pidi põhjalikult selgitama koostöövõrgustiku loomist ja tegutsemise põhimõtteid. Saime teada, et Taanis on juba aastaid püütud äriingilite võrgustikku luua, kuid siiani on saanud takistuseks investoritepoolne vähene huvi. Nüüd loodetaksegi Eesti näitele tuginedes teema uuesti päevakorda võtta.

Kokkuvõtteks tuleb märkida, et kõik jagatud kogemused ja vahendatud mudelite töökindlus sõltuvad suuresti ümbritsevast keskkonnast, mida mõjutavad nii poliitilised, geograafilised, sotsiaalsed, majanduslikud, demograafilised jm näitajad. Meil hästi töötav süsteem nagu näiteks  Tiiu Sullakatko veetav Hooandja, saab toimida ainult ühiskonnas, kus valitseb vastastikune usaldus. Seda kinnitasid ka meie Venemaa kolleegid – sealpool piiri pole aastaid õnnestunud sarnast rahastusmudelit käivitada.

Samas -kuulates idanaabrite ülevaateid kultuuri- ja loomemajanduse mahtudest näiteks territooriumi ja finantside osas, on näitajad meie jaoks siiski hoomamatult suured.

Töise päeva lõpuks tõdesime, et loodud kontaktides ja suhetes peitub edu. Eesti disainerite projektid Peterburi suunal leidsid uusi partnereid ning kõik moe, disaini ja arhitektuurivaldkonna esindajad said kutse juunikuus toimuvale sündmusele  Nordic Creative Link.

Jääb ainult oodata häid uudiseid uutest koostööprojektidest.  Loov Eesti tänab kõiki esinejaid ja osalejaid, samuti Kultuuriministeeriumit lahke võõrustamise eest.

Külalisi võõrustas Eva Leemet

Fotol: Einar Örn Benediktsson