Eesti esimene Mõisakunsti konverents

21. aprill, 2014

24. mail algusega 10.30 toimub Raikküla mõisa kastellihoone suures saalis Eesti esimene Mõisakunsti konverents, mille eesmärgiks on kokku tuua mõisa- ja kunstirahvas, et üheskoos arutada, millised võiksid olla tulevased mõisate kunstikollektsioonid ning kuidas sisustada kunstiga ajalooliste hoonete interjööre? Paljude Eestimaa mõisate taastamisega ollakse jõutud tänaseks päevaks just niikaugele, et on sobiv hetk nendele teemadele mõtelda. 

 

Konverents toob kokku mõisarahva ja kunstiinimesed, et esimesed saaksid aimu teiste tegemistest, ning et viimased mõistaksid uuele elule ärganud mõisaid kunsti missiooni kandjatena. Lektoriteks on väga head spetsialistid, koos kellega vaatame Eesti kunsti minevikku, olevikku ja tulevikku ning püüame saada ettekujutust mõisate võimalustest ja vajadustest kunsti eksponeerida ja koguda. Konverents on mõeldud mõisa- ja ajalooliste hoonete omanikele, aga loomulikult ka kõikidele kunstnikele, kunstiteadlastele ja muidu -huvilistele. Konverents toimub unikaalses ajaloolises saalis, kus eksponeeritakse Raikküla mõisa antiikmööblikollektsiooni. Osalejad saavad näiteks võtta kohvitassi aastast 1763 pärinevast nõudekapist, istuda 19 sajandist pärineval sohval biidermeier stiilis laua taga ning nautida hetki ühes kunagises klassitsistlikus esindusmõisas! Samas saalis on ürituse ajal avatud näitus Tartu kunstnike töödest, mille täpsem sisu jääb aga üllatuseks.

KONVERENTSI KAVA

10.30 – 11.00 Kogunemine, registreerimine ja hommikukohv

11.00 – 11.15 Avasõnad, kunstinäituse ja konverentsi tutvustus

11.15 – 12.00 Rainer Vilumaa „Baltisakslaste kunstikollektsioneerimisest Eesti- ja Liivimaal Stackelbergide kogu näitel“

12.00 – 12.45 Kiwa „Kunst on alati kaasaegne“

12.45 – 13.30 Hilkka Hiiop “Kuidas säilitada mittesäilivat? Nüüdiskunsti säilitamise strateegia ja meetod“

13.30 – 14.30 Lõunapaus

14.30 – 15.15 Olga Temnikova “Kaasaegse kunsti kogumise missioonist ja selle rollist kultuuri arengus”

15.15 – 16.00 Kaire Nurk “Kuidas mõista UUT kunsti? A(I)DS!? Kuidas ja miks koguda UUT kunsti – vanasse mõisasse?”

16.00 – 16.30 Diskussioon vabas vormis, küsimused esinejatele

16.30 Konverentsi lõpetamine, huvilistele ekskursioon Raikküla mõisas

 

Mõisauurija Juhan Maiste ütles meie konverentsi kohta: “24. mail 2014. a. leiab Raikküla mõisa kastellihoone suures saalis aset mõisakunsti konverents. Konverentsi eesmärk on uues ajas leida uusi ideid ja võimalusi mõisa kui kunagise mälusümboli taaselustamiseks, tuues tänaste mõisate omanike kõrval kokku spetsialiste nii kunstijaloo kui muinsuskaitse vallast. Tingimustes, kus kunagisest elust ja interjöörist on alles vaid pisku tuleb üritust kahtlemata tervitada ja toetada – sest väikest saab kunagi suur. Mõis ja mõisamaailm leiab koha Eesti kultuuriteadvuses nii akadeemilise teaduse kui laiema avalikkuse silmis, milleks on vaja aga kirjutada, kõneleda, tuua mõis kohale ja meie silmade ette nii oma miljöö, interjööride kui kunstikogude valgusel.”

Ürituse kohta saab rohkem infot Facebookist: 

https://www.facebook.com/events/580694662029670/

PS! Konverents toimub Raplamaal, Raikküla külas, mõisa kastellihoone suures saalis.

REGISTREERIMINE kuni 15. maini aadressil: info@raikkylamois.ee 

Osalustasu 15 € sisaldab lisaks konverentsile ka kohvipausi ja lõunasööki! Arve saadetakse meiliga pärast registreerumist.

Info telefonil 56 244 382