HEI: Kellelt saavad erksad ettevõtted raha küsida?

12. jaanuar, 2010

Möödunud aastal (2009) koondusid ühe mütsi alla Eesti riskikapitalistid, kui moodustati Eesti era- ja riskikapitali assotsiatsioon (EstVCA). Kes sellel turul praegu toimetavad? 
HEI lühikesest ülevaatest nähtub, et riskikapitaliturg Eestis laieneb – siia on lisandunud mitu inimest, kes seni tegutsenud kinnisvara alal, kuid praegusel ajal otsivad kasvupotentsiaaliga ettevõtteid Baltikumis ja Ida-Euroopas.

Ambient Sound Investments: Skype’i eestlastest kaasasutajate, praeguste äriinglite Toivo Annuse, Ahti Heinla, Priit Kasesalu ja Jaan Tallinna investeerimisfirma, mis otsib aktiivselt hea kasvupotentsiaaliga varase faasi tehnoloogiaettevõtteid tervest maailmast. ASI portfellist leidub mitu Eesti ettevõtet, nagu MarkIT, United Dogs & Cats, Evikon, Oskando, Celecure, ent ka Aasia ja USA firmasid. Viimastel aastatel ei ole uusi investeeringuid Eestis tehtud, küll aga näiteks Hiinas ja Suurbritannias.

Askembla Asset Management: Rootsi päritolu erakapitalifirma, mis keskendub kasvuettevõtetele Kesk- ja Ida Euroopas. Portfelli kuuluvad näiteks sellised tuntud Eesti firmad nagu Tallegg, Aeroc, Microlink, Eesti Eine, Sportland jt.
14 aastaga on Askembla Baltikumi paigutanud üle saja miljoni euro (1,5 miljardi krooni). Praegu luuakse uut fondi Askembla III atraktiivseteks lähiaastate investeeringuteks Baltimaades. Üks ettevõtte võtmeisikuid on partner Hanno Riismaa.

Astrec Invest: äriingli ja endise võidusõitja Marek Kiisa tänavu loodud investeerimisfirma, mis otsib telekommunikatsiooni ja meediaga seotud investeerimisprojekte. Seni investeerinud tööstusesse ja meediasse. Ostis koos partneritega tänavu Soome meediahiiult Alma Media Baltimaades tegutsevad autoportaalid Motors24.

BaltCap: Üks Baltimaade pikema ajalooga, alates 1995. aastast tegutsev riski- ja erakapitaliinvestor, kes pakub omakapitali kasvuettevõtetele. Seni teinud 38 investeeringut, millest nüüdseks väljutud 24-st. Tuntumad investeeringud Eestis on Quattromed HTI, Tallinna Pesumaja, Neoqi, e-kooli projekt. Üks ettevõtte võtmeisikuid on investeerimispankur Peeter Saks.

Cresco: 1995. aastal alustatud investeerimispanganduse ja riskikapitali investeerimisfirma, mis kuulub Tõnu Laagile ja Olev Schultsile ning pakub kapitali Eesti ja Baltimaade kiiresti kasvavates sektorites tegutsevatele ettevõtetele. Cresco tuntuimaks investeeringuks võib pidada lennufirmat Estonian Air, millest eelistatakse mitte väljuda.

Eesti Arengufond: riiklik riskikapitalifond, mis teeb arenguseiret ning investeerib seemne- ja stardifaasis olevatesse globaalse kasvupotentsiaaliga Eesti ettevõtetesse. Missiooniks on võetud Eesti riskikapitalituru arendamine, mistõttu investeeringud tehakse alati koos kaasinvestori(te)ga. Seni on tehtud kuus rahapaigutust, üheks säravamaks portfelliettevõtteks  peetakse virtuaalset proovikabiini arendavat Heikki Haldre ettevõtmist Massi Miliano (Fits.me)

Hanseatic Capital Estonia: üks väheseid mezzanine- (ehk allutatud laen) tüüpi investeeringutele keskenduvaid Eesti firmasid, kelle fookuses asuvad positiivse rahavooga kasvuettevõtted Baltikumis ja Poolas. Teiste hulgas on rahastatud selliseid tuntud ettevõtteid nagu Eskaro, Olerex, Väätsa Agro, Ortodontiakeskus, Sunorek. Hanseatic Capital kuulub finantskontserni Arco Capital, mille peakontor asub Puerto Ricos.

MTVP: Allan Martinsoni investeerimisfirma, mille fookuseks on tehnoloogia, meedia ja telekommunikatsiooni valdkonnas eelispositsioonis olevad ettevõtted Venemaal, Baltimaades ning Kesk-ja Ida-Euroopas. Muu hulgas on rahastatud Rate.ee kloonide invasiooni Euroopasse ja väljutud  investeeringust Baltikumi MTV muusikakanalisse. 

IPC Investment Group: Rumeenia kinnisvarainvesteeringutega alustanud investeerimisfirma, mis on rahastanud kasvufaasis ettevõtteid Eestis, Hollandis ja Rumeenias. Mitu Rumeenias varakult tehtud kinnisvarainvesteeringut on nüüdseks edukalt realiseeritud. Koos partneritega üritati seal käivitada ka infotelefoni teenus ja nüüd arendatakse tervet Rumeeniat katvat moodsate autopesulate ketti. IPC kuulub Indrek Elhile ja rumeenlasele Ciprian Lopatale. Omanikeringist on väljunud üks asutajaid Peep Aaviksoo.

Pioneer Engineering Group: Andres Soojärve, Ivo Tahki ja Urmas Peikeri metallitööstuse ja masinaehituse allhanketoodangu turundusettevõte, mis otsib investeerimisvõimalusi kasvupotentsiaaliga firmadesse. Ettevõte püüab oma liikmetele, keda praegu on seitse, leida Saksamaalt, Norrast, Rootsist ja Soomest eksporttellimusi.

Redgate Capital: investeerimispanganduse ja varahaldusteenuseid pakkuv ettevõte, fookusega  Baltikumis, Venemaal ja SRÜ riikides. Ettevõtte võtmeisikuks on Veikko Maripuu ning investoriteks äritrio Armin Kõomägi, Indrek Prants ja Sven Mansberg ning Ambient Sound Investments. 

Unitree Group: Aivar Brocki ja Kaspar Jänese investeerimisfirma, mis tegutseb Baltimaades ning Kesk- ja Ida-Euroopas eesmärgiga kasvatada varase tegutsemisfaasi ettevõtted strateegilise investori jaoks sobivateks.  Muu hulgas omatakse ärihuvisid sõidukite oksjoni ja mystery shopper’i (ehk testostude) valdkonnas.

WNB Project: kinnisvaraarenduse baasilt välja kasvanud äriinglite Ivar Siimari ja Guido Kundla investeerimisfirma, mis teeb varase faasi investeeringuid tehnoloogiaettevõtetesse. On koos Arengufondi ja teiste investoritega rahastanud näiteks firmasid Goliath Wind, SmartPost ning Ilmarine. Varem on WNB puhul juttu olnud ka visuaalreklaamide online-raamatukogu projektist, Ukrainasse eliitrestorani ehitamisest ja kinnisvarahuvist Brasiilias. 

Mis on EstVCA?
EstVCA on 2009. aastal tegevust alustanud Eesti riskikapitaliste, erakapitalifonde, äriingleid ja valdkonna tugiteenuse pakkujaid ühendav katusorganisatsioon. Selle eesmärk on jõuliselt edendada Eesti era- ja riskikapitalitööstust ning suurendada ambitsioonika ettevõtluse kultuuri Eestis, mis siinkandis alles tekib. 
Lisaks 15 täisliikmele on organisatsioonil 15 toetajaliiget, teiste hulgas suuremad advokaadibürood ja audiitorfirmad, Kredex, NASDAX OMX Tallinn, samuti Yrjö Ojasaare, Endel Sifi, Rainer Nõlvaku ja teistega seotud ettevõtted ning mitu inkubaatorit ja tehnoloogiaparki. EstVCA-d juhib Kristjan Kalda.
Ühingu liikmeks võib olla iga juriidiline või füüsiline isik, kes põhitegevusena või olulise osana oma põhitegevusest haldab professionaalsel tasemel investeeringuportfelli, mis koosneb noteerimata ühingutest ja omab nendes ühingutes otseselt või kaudselt osalust.
Toetajaliikmeks võivad saada era- ja juriidilised isikud, kes või kelle tegevus on seotud era- ja riskikapitali valdkonnaga ning kes soovivad anda era- ja riskikapitali investeerimisega seotud tegevusalade arengule omapoolse panuse.

Loe HEI uudiskirja siit.