artiklid 2009 juuli-dets

18. november, 2009
  • Riik suunab loomemajanduse arendamiseks ligi 100 miljonit krooni
    Kaja Koovit, 02.07.2009, E24
    Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis koostöös Kultuuriministeeriumiga välja töötatud meetme esimene taotlusvoor avatakse sügisel, toetust saab taotleda Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest.
  • Sakslased jätavad Matsiranda ligemale 30 miljonit krooni
    Tiit Tuumalu, 03.07.2009, Elu24
    Pärnu lähedal Matsirannas algasid Saksa-Austria-Eesti mängufilm «Poll» võtted. Tegu on kõige kallima filmiga, mis Eestis on üles võetud – projekti eelarve ulatub 7,8 miljoni euro ehk 122 miljoni kroonini, sh jäetakse võtete käigus Eestisse ligemale 30 miljonit krooni peamiselt Saksa raha.
  •  Tartu Loomeinkubaatorisse siseneb juulis neli loovettevõtet
    Risto Mets, 07.07.2009, Postimees
    Kevadel asutatud Tartu Loomemajanduskeskuse loomeinkubaatoris soovib oma tegevust alustada veel neli ettevõtjat. Ühtekokku hakkab seal suve lõpust tegutsema üheksa ettevõtet.
  • Peeter Jalakas: Kultuurikatel jätkab valitud teel
    Sandra Maasalu, 14.07.2009, Postimees
    Peeter Jalakas, kes on Kultuurikatlaga seotud olnud algusest peale, ütles, et seoses tema valimisega vastloodud ametikohale muutusi Kultuurikatla senises arenguprotsessis ei tule ja jätkatakse olemasolevate ideede elluviimise nimel töötamist.
    Samal teemal veel: Kultuurikatla uus juht on Peeter Jalakas (Postimees, 14.07.09), Kultuurikatla juht pandi paika ülalt (Postimees, 15.07.09)
  • Loojad ja tegijad panevad pead kokku
    Hans Väre, 15.07.2009, Sakala
    Viljandi Kultuuriakadeemia eestvõttel tahavad ettevõtted, omavalitsused, koolid ja muud organisatsioonid juurutada Viljandimaal teadmistepõhist majandust, mis peaks tulevikus tooma juurde hästi tasustatavaid töökohti.
  • Peeter Jalakas: lavastajaroll on mul ka Kultuurikatlas
    Mari Kodres, 23.07.2009, Eesti Päevaleht
    Intervjuu Kultuurikatla uue juhi Peeter Jalakaga, kes lubab, et katel on kasutuskõlblik juba pärast esimese etapi lõppu. Ent uue ehitamiseks tuleb kõigepealt lammutama hakata.
  • Loomemajanduse müüdid ja tegelikkus
    Kate Oakley, 23.07.2009, Eesti Päevaleht
    Rahvusvaheliselt tunnustatud professor kirjutab, et 1990. aastate lõpust on nn loomemajandus nii idee kui ka majanduspoliitilise lähenemise mõttes pälvinud kõikjal maailmas valitsuste soosingut.
  • Tallinna loomeinkubaator valmib juba septembris
    05.08.2009, Tallinn.ee
    Tallinna loomeinkubaator rajatakse Baltika kvartalisse, aadressil Veerenni 24. Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli märkis, et Veerenni 24 valmiva loomeinkubaatori eesmärgiks on kujundada täiesti omaette keskkond loomemajandusvaldkonnas tegutsevatele ettevõtetele.
  • Loovtööstus vajab tööstuspoliitikat
    Indrek Ibrus, 07.08.2009, Sirp
    Intervjuu London City ülikooli ja ka sealse kunstiülikooli professor Kate Oakley’ga, kes on maailmas laiemalt tuntud kui selle valdkonna üks tõhusaim uurija ja analüütik.
  • Looming paindub majanduseks
    Kaarel Tarand, 07.08.2009, Sirp
    “Diskursuste loomisest on saanud omaette majandustegevuse vorm,” osutab Sirbile antud intervjuus loovtööstuse uurija Kate Oakley. Väike vapper Eesti jookseb selles vallas usinasti briti kultuuriimperialismiga kaasa.
  • Loomemajanduskeskusest paistab juba veidi kunsti
    Raimu Hanson, 10.08.2009, Postimees
    Tartusse lisandus kaks uut kunsti väljapaneku kohta. Loov galerii ja Fuajee galerii asuvad mõlemad Tartu loomemajanduskeskuses, märkides selle uue asutuse käimahakkamise esimesi samme.
  • Loomemajandus – Soome Nokia?
    Anu Lõhmus, 13.08.2009, Eesti Päevaleht
    Loomemajandus on üks Eesti majanduse paljulubavaid võimalusi. Paraku on Eestis küllaltki raske selgitada, et teadmistepõhise majanduse arengut ei tagata mitte ainult teaduse ja tehnoloogia innovatsiooniga, vaid ka kultuuri, kunsti ja disaini professionaalide tööga.
  • Käsitöölisi suunatakse tööturule
    Elina Randoja, 14.08.2009, Tartu Postimees
    Lahtise pea ja osavate kätega ettevõtlikele töötutele algab sügisel uus kursus projekti «Käsitööga tööle 2» raames, kus õpetatakse tootearendust ja ettevõtlust. 
  • Tartus alustab tegevust loomemajanduskeskus
    Maarja Aeltermann, 25.08.2009, ERR Uudised
    Tartus on hakatud jõuliselt loomingulist elu turgutama – septembri alguses avab Tartus ametlikult uksed loomemajanduskeskus. Inkubaatori rollis keskus mahutab oma majas esialgu üheksat alustavat ettevõtet.
  • Tehnikaülikooli rektor: üle kahe teadusülikooli ei suuda Eesti ülal pidada
    Kertu Kalmus, 03.09.2009, Eesti Päevaleht
    Artiklis on juttu Helsingi Aalto Ülikooli moodustamisest, mida ka Tallinna Tehnikaülikooli rektor mõistlikuks lahenduseks peab. Seda, et ehitust ja arhitektuuri ning tootearendust ja disaini õpetatakse Eestis eri ülikoolides, ei saa väga ratsionaalseks pidada.
  • Tartu avab Eesti esimese loomemajanduskeskuse
    Risto Mets, 04.09.2009, Tartu Postimees
    Tartu linnavalitsus avab aadressil Kalevi 13 Tartu loomemajanduskeskuse, kus asuvad mitmete alustavate loomeettevõtete töö- ja esinduspinnad.
    Samal teemal veel: Täna avatakse Tartus Eesti esimene loomemajanduskeskus (04.09.09, Kalev.ee), Kaks ühes: avatakse Tartu Loomemajanduskeskus ja skulptorite näitus (Mari-Leen Albers, 04.09.2009, Õhtuleht)
  • Loomemajandus – võimalus kesk kriisi
    Berk Vaher, 04.09.2009, Eesti Päevaleht
    Mõne teooria järgi on kriis tekkinud seetõttu, et majandus ise muutub tööstuspõhisest loovuspõhiseks. Optimisti pilguga vaadates on kriis loomemajandusele vähem mõjunud kui teistele majandusharudele.
  • Suletud tööstus, odav söökla ja üksik disainipood
    Külli-Riin Tigasson, Mikk Salu, 04.09.09, Eesti Päevaleht
    Paljud Euroopa pealinnad – Berliinist Londonini – panuse kohalike noorte disainerite aitamisele. Aidatakse korraldada ühist turundust, tullakse appi ka ruumide ja nõustamisega.
  • Tartu loomemajanduskeskus aitab kunstiinimestel edukamaks saada
    Mirko Ojakivi, 07.09.2009, Eesti Päevaleht
    Tartu loomemajanduskeskuse juhataja Raul Oreškini selgitusel on asutus oma olemuselt katusorganisatsioon, mis tegeleb keskuses tegutsevatele ettevõtetele soodsa hinnaga ruumide rentimisega ja nende ettevõtete juhtide koolitamise ja innustamisega.
    Samal teemal veel: Loovus kohtuv Kalevi tänavas äriga (Raimu Hanson, 07.09.09, Tartu Postimees)
  • Tulekul loomemajanduse tugistruktuuride toetus
    07.09.2009, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus
    EAS avab 15. septembril loomemajanduse tugistruktuuride toetuse esimese taotlusvooru. Uus toetusprogramm loob võimalused loomeinkubaatorite ning piirkondlike ja valdkondlike arenduskeskuste toetamiseks kogumahus 98 miljonit krooni. 
  • Eestimeelne konverents võib toetust saada
    Urho Meister, 07.09.2009, E24
    Tulevikus võib Eestis korraldatav rahvusvaheline konverents saada riigilt kuni miljon krooni toetust, kui sellesse on põimitud rahvuslikke elemente.
  • Kunstitudengid on töö leidmise osas optimistlikud
    Maarja Aeltermann, 07.09.09, ERR Uudised
    Tartu Kõrgem Kunstikool võttis tänavu vastu rekordarvu tudengeid. Oma tulevikku ehtekunstiga siduda sooviv Helen Valk alustab Tartus karjääri sobival hetkel, kuna eelmisel nädalal avatud loomemajanduskeskus aitab just temasugustel noortel oma äriga alustada.
  • Kultuuri üksildus
    Rein Veidemann, 08.09.09, Postimees
    Eesti kultuuri üksildumise üks põhjusi on nõrk refleksioon. Kultuur ise võib olla ülevoolav, anderohke ja innovaatiline, aga kuni selle taga puudub fokuseeriv peegel (kultuuriturundus, levitamise strateegiad ja ressurss) ning laialdane järelpeegeldus, seni vajume otsekui musta auku.
  • Leidlikkus ja kõrgtehnoloogia käsikäes
    Ants Juske, 11.09.2009, Eesti Päevaleht
    Meil räägitakse rohkem kunstilisest unikaaldisainist, vähem tootedisainist. Austerlased näivad rõhuvat just viimasele. 
  • Analüüs: Loomemajandus elab Eestis alla oma võimete
    Mari Kodres, 14.09.2009, Eesti Päevaleht   
    Loomemajandus tõotab tulevikus oluliselt kasvada. Süsteemne loomemajanduse käsitlus looks tuhandeid töökohti. Arengu eeldused on inimese vaba mõttelend, parem haridus, koostöö ja lisaks 98 miljonit krooni euroraha. Murda tuleb müüt kunstnikust kui ärivaldkonna äpust.
  • Kadri Riitsaar: Ettevõtlusnädal ärgitab loovalt mõtlema
    Silvia Paluoja,15.09.2009, Pärnu Postimees                                                                                                            Sügisega läheneb ettevõtlusnädal, mille märksõna on “innovatsioon” ja mis toimub 5.-9. oktoobrini Tallinnas, Tartus, Narvas ja Pärnus ning laieneb maakonda.
  • Tasuta turundusnõu Eesti ja välismaa tipp-tegijatelt
    Andres Pulver, 17.09.2009, Virumaa Teataja
    Kõik Lääne-Virumaa ettevõtjad, loomeinimesed ja lihtsalt tegusad inimesed, kes otsivad viise, kuidas praeguses olukorras nutikamalt tegutsedes ellu jääda ja ehk koguni edasi liikuda, saavad hüva nõu Eesti ja naabermaade tipp-tegijatelt Rakvere linnuses 30. septembril.
  • Metsatöll Euroopa tuuril
    Valner Valme, 21.09.2009, Postimees
    Artikkel, mis näitab meie kultuuriekspordi potentsiaali. Raskerokibänd Metsatöll alustab Eesti popansambli kohta harvaesinevalt ulatuslikku tuuri. Üle kuu kestev ringreis hõlmab ühtteist Euroopa riiki.
  • Avati Tallinna esimene loomeinkubaator
    22.09.2009, Kalev.ee
    Täna avati vastvalminud Tallinna loomeinkubaator Baltika kvartalis (Veerenni 24),  kuhu ühtekokku mahub 23 loomemajanduse ettevõtet. 
  • Austerlased Eestis partneri otsingul
    Katre Pilvinski, 22.09.2009, Äripäev
    Kolm Eesti ettevõtjat on kindlalt huvi üles näidanud disainikoostööks austerlastega, kokku otsivad Austria firmad seitset tootjat.
  • TLÜ ehitab filmiõppureile loomemaja
    Mari Kodres, 24.09.2009, Eesti Päevaleht
    Uuest loomemajast peaks kujunema audiovisuaalse valdkonna klaster – see saaks võimalikuks audiovisuaalse digikeskuse loomisega, mis sisaldaks nii filmipaviljoni kui ka televisioonistuudiot, järeltootmiseks vajalikke ruume ja seadmeid.
  • Uute ideede kodu sai valmis
    Tiina Salumäe, 28.09.2009, Pealinn
    Tallinna esimesest loomeinkubaatorist saab alguse teadusrevolutsioon. Baltika kvartalisse rajatud uus loomeinkubaator koondab oma katuse alla edasiviivaid ideid, mis aitavad Eestit maailma loojate-innovaatorite kaardile.
  • Tallinn 2011 neelab Kultuurikatla alla
    Urmas Tooming, 06.10.2009, Postimees
    Tallinna Kultuurikatla väljaarendamiseks soovib sihtasutus Tallinn 2011 taotleda euroraha. Tallinn ei suuda tõenäoliselt oma rahaga endise elektrijaama rajatisi Euroopa kultuuripealinnaks saamise ajaks korda teha. Olukorra võib päästa euroraha.
  • Elu surub loomeinimesed ettevõtlusse
    Silvia Paluoja, 07.10.2009, Pärnu Postimees
    Ettevõtlusnädala “Ole ettevõtlik!” loomemajanduse seminar tõi eile Pärnu linnavalitsuse saali hulga naisi-mehi, kellel huvi oma kõrvaga kuulda, kuidas käte- ja mõttetööd turustada annab.
  • Loomemajandus – Eesti loojad on valmis, Eesti tööstus veel mitte
    Mikk Salu, oktoober 2009, ajakiri HEI
    Mida õigupoolest tähendab sõna „loomemajandus”? Kas sedavõrd laia mõiste alla mahtuvatel inimestel on ühiseid huvisid ja vajadusi? Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi direktor Erik Terk ning teadurid Silja Lassur ja Külliki Tafel-Viia tutvustasid tänavu tehtud suurt uuringut „Eesti loomemajanduse potentsiaal ja arenguks vajalikud riiklikud toetusmeetmed”.
  • Tartu Loomemajanduskeskus käivitab loomemajanduse klastri projekti
    Tartu Loomemajanduskeskuse pressiteade, 14.10.2009
    Üksteist klastripartnerit allkirjastasid konsortsiumilepingu, mille eesmärgiks on loomemajandusega seotud ettevõtjate, teadusasutuste ning inkubaatorite ja loomekeskuste koostööprojektide koordineerimine. Innovaatilise loomemajanduse klastri eestvedajaks on Sihtasutus Tartu Loomemajanduskeskus.
  • Guido Viik: piraatide või autorite erakond?
    Guido Viik, 25.10.2009, Postimees
    Võimalik, et 30 aasta pärast mäletab ajalugu 2009. aastat mitte majanduskriisi, vaid Piraadiparteide läbimurde aastana Euroopas. Esmapilgul paistavad «piraatide» ja autorite huvid üsna vastandlikud. Tegelikult tasub loomeinimestel, eriti noortel, kes võõristusest kergemini üle saavad, selles liikumises algusest peale kaasa rääkida.
  • The Baltic Sea region at the crossroads of culture and economy
    Laine Jänes, Baltic Rim Economies, 30.10.2009
    Nordic and Baltic countries as well as North-Western Russia have begun to focus on stepping up cooperation in the field of creative industries.
  • Ahvenamaa lõikuspidu – kuidas loomemajandus toob piirkonda inimesi ja raha
    Tiina Urm, 04.11.2009, Oma Saar
    Igal sügisel peetakse maalilisel Ahvenamaal lõikuspidu, omapärast festivali, mis võtab kokku suve ja võimaldab kohalikel elanikel turistidele oma tooteid-teenuseid pakkuda.
  • Eesti filmi järeltootmise koondportree: kammipilliga orkestris ei mängi!
    Mari Kodres, november 2009, ajakiri HEI
    Digiajastul ja filmitegemise piiratud eelarvemahtude juures on lõpptulemuse seisukohalt aina olulisem juba filmi algfaasis tehniliste pisiasjadega arvestamine – see hoiab kokku nii väärtuslikku aega kui ka raha.
       
  • Publikumagnet PÖFF pöörab suuremat tähelepanu ka filmiprofessionaalidele
    Tiiu Oga, november 2009, ajakiri HEI
    Pimedate Ööde filmifestival (PÖFF) laiendab tänavu oma haaret: lisaks põhiprogrammile ja juba tuttavatele alafestivalidele toimuvad filmiturg Black Market ja kirjandusõiguste turg „Raamat filmiks”.
  • Eesti filmimaailmas purustatakse majanduskriisist hoolimata rekordeid
    Erik Aru, november 2009, ajakiri HEI
    Veidi on iroonilinegi, et nüüdse majanduskriisi ajal toimusid Eestis seni kalleima siinmail vändatud mängufilmi võtted. Saksa-Austria-Eesti ühistööna valmiva „Polli” 121 miljoni kroonise eelarve eest saaks teha üsna mitu Eesti filmi.
  • Tartu Loomemajanduskeskus ja Tartu Teaduspark sõlmivad koostöökokkuleppe
    Tartu Loomemajanduskeskuse pressiteade, 16.11.2009
    Sihtasutused Tartu Loomemajanduskeskus ja Tartu Teaduspark sõlmivad kolmeaastase koostöökokkuleppe, et pakkuda alustavatele loomemajanduse ning teadmis- ja tehnoloogiamahukatele ettevõtetele nende arendamisel mitmekülgsemaid teenuseid.
  • Maailmakohviku lood: loovus on kõikjal me ümber
    Evelin Uibokand, 19.09.2009, Bioneer.ee
    Maailmakohvik Tartus 4. novembril 2009. Loovus ja loomine – kas see on kaasa sündinud või otsus? Kuidas enda loovust ellu rakendada nii, et ka teised sellest osa saavad? Kas enda loomingust on võimalik ära elada? Mis loom on loomemajandus?
  • Aken või akna pilt müüril?
    Kaarel Tarand, 20.11.2009, Sirp
    Lapsekingades loomemajanduse järjekordne suure hüpe: avanes infoportaal Loov Eesti (www.looveesti.ee), mille abil kõik tulunduslikul alusel luua julgevad inimesed kergemini ettevõtlusvoogudesse kümblema pääsevad.
  • Helsingi valiti 2012. aasta disainipealinnaks
    Sven Randlaid, 25.11.2009, ERR Uudised
    Helsingi on 2012. aasta disainipealinn, otsustas Singapuri kogunenud tööstusdisaini organisatsioon ICSID.
  • Loomemajanduskeskuse tegevuse laiendamiseks vajalik ehitusprojekt on valminud
    Tartu Loomemajanduskeskuse pressiteade, 02.12.2009
    Tartu Loomemajanduskeskuse teise etapi infrastruktuuri väljaarendamiseks vajalik ehitusprojekt on valminud. Hoonete Kalevi 15 ja 17 rekonstrueerimine võimaldab loomemajanduskeskusel laiendada klassikalise inkubaatori teenuseid koos seda täiendavate lisateenustega.
  • Rüüstatud majast saab loomekeskus
    Jüri Saar, 03.12.2009, Tartu Postimees
    Tormilise minevikuga kaitsealusest majavaremest Kalevi 17 tõotab kahe aasta pärast saada loomemajanduskeskuse uus hoone. Projekt on valminud ja euroraha silmapiiril. 
  • Piret Paluteder: Kuhu kaob loomisrõõm?
    Piret Paluteder, 08.12.2009, Eesti Päevaleht
    Eelkoolieas on pea kõik särava mõttelennuga, ent kuhu kaob laste rõõm isetegemisest? Teema vaevab paljusid. Põhjusteks on loomingulise õppe nappus ja eriala mittetundvate inimeste rakendamine.
  • Tartu Loomemajaduskeskus – loovuse uus värv
    Barbara Lehtna, detsember 2009, Eesti Üliõpilasleht
    Septembri alguses avas uudishimulikele ja kultuurilembestele oma uksed Tartu Loomemajanduskeskus. Tegu uue nähtusega, mis on nii teabekeskus kui loomeinkubaator mitmele ettevõttele. Keskuse eesmärgiks on koordineerida, süstematiseerida ja levitada loomemajandusalast infot.
  • Geeniusest superstaarini
    Evi Arujärv, 11.12.2009, Sirp
    Kultuurisituatsioon on viimastel kümnenditel tugevasti muutunud. Selle protsessi kaks võimsaimat suundumust on demokratiseerumine ja kaubastumine. Suuresti akadeemiliste institutsioonide autoriteedile ja professionaalsetele oskustele tugineva väärtuspüramiidi asemele on kerkinud vägev majanduskriteeriumidel põhinev püramiid.
  • Keit Pentus: Eestis tuleb väärtustada loovat tegutsemist
    Riigikogu pressiteade, 16.12.2009
    Riigikogu aseesimees Keit Pentus ütles Riigikogus loomemajanduse seminari avades, et ajale kohaselt on tänase arutelu rõhk majandusel. Pentuse sõnul on Eestis juba praegu küllalt palju loovmajanduse kategooriasse liigituvat ettevõtlust, kuid tihti ei osata seda märgata või üles leida.
  • Mis takistab loomemajandust?
    16.12.2009, Vikerraadio uudised
    Eesti loomemajanduse arengut takistavad kitsaskohad. Kuidas nendest jagu saada, arutavad riigikogu konverentsisaalis nii poliitikud kui ka spetsialistid.
  • Tallinna ülikooli uueks südameks saab avar loovainete hoovimaja
    Mari Kodres, 17.12.2009, Eesti Päevaleht
    Arhitektuurikonkurss Tallinna ülikooli linnaku hoovialale tõi võidu Salto arhitektidele. Ülikoolil on kindel soov kujundada peamiselt Balti filmi- ja meediakoolile koduks saavast hoonest ning hoovialast ülikooli uus süda.
  • Loomemajanduskeskuse ettevõtted lähevad uude aastasse optimistlikult
    29.12.2009, Kalev.ee
    Tartu Loomemajanduskeskuse esimesed inkubaatorettevõtted on Kalevi 13 majas tegutsenud alates suvekuudest. Ettevõtjatel lasus kohustus ise remontida oma tööruumid, seetõttu jäi aktiivne ettevõtete käivitamisperiood sügisesse.
  • Kultuuri ristamine majandusega kannab esimesi vilju
    Raimu Hanson, 30.12.2009, Tartu Postimees
    Veel aasta tagasi tundus paljudele kunstnikele, kirjanikele ja muudele loometegelastele imelik, et ülelinnalistel kultuurikonverentsidel rääkisid kodumaised ja rajatagused asjatundjad säravi silmi loomemajanduse suurtest võimalustest. Kummaline ju, kui majandus ja kultuur ajavad ühte asja.
  •  

allikas: Kultuuriministeeriumi arendusosakond