Loov Eesti seminar „Kuidas teha head toodet“ Tallinna Ettevõtluspäeval

11. oktoober, 2010
7. oktoobril Viru Konverentsikeskuses peetud Tallinna Ettevõtluspäeva raames korraldas Loov Eesti seminari, kus rääkisid Eesti Kunstiakadeemia õppejõud, tudengid  ja ettevõtjad sellest, kuidas koostöös luua häid tooteid.  Esinesid EKA tootedisaini osakonna juhataja professor Heikki Zoova, EKA 3D labori juhataja Martin Melioranski ning Nedholm Designi tegevjuht Avo Kaasik ning tudengid tutvustasid huvitavaid koostöös sündinud tooteid.

Turul edu saavutamine ei ole võimalik kopeerimise kaudu, vaid selleks peab olema omanäoline toode, mida on mugav kasutada.  „Disaini alge tekib probleemist, mida on vaja lahendada. Hea disainmõtlemine tähendab oskust esitada õigeid küsimusi, millest omakorda tekib lahend. Hea toote loomiseks peab tellija suutma lähteülesande selgelt sõnastada,“ ütles Eesti Kunstiakadeemia tootedisaini osakonna juhataja, professor Heikki Zoova.  „Eesti toodete edulood on seotud disainiga.“ Zoova rõhutas, et disainjuhtimine tähendab teadlikku tootearendust ja selle protsessi kontrollimist.  

Martin Melioranski tutvustas  Eesti Kunstiakadeemia 3D laborit ja selle võimalusi tooteprototüüpide loomisel. „Parameetriline disain ja arhitektuur on tegelikult väga lähedalt tootearendusega seotud. 3D laboris saab esmalt luua digitaalse 3D mudeli arendatavast tootest. Seejärel on võimalik 3D printeri abil toote prototüüp plastist valmistada. Parameetriline disain on vähem keerukas, kui tundub – kasutada saab kasvõi Exceli tabelisse kantud andmeid,“ selgitas Melioranski. Ettevõtted saavad 3D laboriga koostöös kiirprototüüpide abil oma toodet oluliselt kiiremini edasi arendada.

Positiivsest kogemusest rääkis kasepuidust tooteid valmistav Nedholm Designi tegevjuht Avo Kaasik, kes on Eesti noorte disaineritega edukalt koostööd teinud. „Korraldasime koostöös Eesti Kunstiakadeemiaga kahenädalase workshopi, kus noored disainerid said oma loominut esitleda. Ostsime neist 7-8 ideed ning suunasime kohe tootmisse. Mõte osutus vägagi edukaks, seega kutsume disainereid üles meile ka edaspidi tooteideid saatma,“ rääkis Kaasik. Ideede kavandeid saab saata .pdf või .jpg formaadis aadressile konkurss.nedholm@gmail.com. Täna tegeleb Nedholm Design põhiliselt toodete ekspordiga mitmetesse Euroopa riikidesse, Eestist ettevõtte tooteid osta veel ei saa.